Κυδώνι - το σύμβολο της ευτυχίας και της ηρεμίας
Ξέρετε ότι τα κυδώνια συμβόλιζαν στην αρχαία Ελλάδα την ευτυχία και την ηρεμία; Σε πολλούς γάμους στην αρχαιότητα η νύφη έτρωγε ένα κυδώνι το οποίο της προσέφερε ένα μικρό παιδί λέγοντας της «πιο θαυμαστή θα είναι η καινούργια σου τύχη από την παλιά». Μάλιστα, ο Σόλων είχε συμπεριλάβει το κυδώνι στους νομοθετικούς του κανονισμούς για την τελετουργία των γάμων. Λέγεται επίσης ότι το χρυσό μήλο της έριδος που αφιέρωσε ο Πάρις στην Αφροδίτη ήταν κυδώνι. Από τότε το κυδώνι έγινε ο ιερός καρπός της θεάς της ομορφιάς και συμβόλιζε την αγάπη.
Το κυδώνι απεικονίζονταν επίσης και στα νομίσματα της αρχαίας Μήλου, φανερώνοντας έτσι και τη συμπάθεια προς τη θεά Αφροδίτη, το άγαλμα της οποίας βρέθηκε στο νησί.
Έντονο άρωμα, στυφή γεύση και πάρα πολλές εναλλακτικές χρήσεις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κυδωνιού, ενός φρούτου που ωριμάζει το φθινόπωρο και έχει μεγάλη ζήτηση κυρίως για την παρασκευή γλυκού.
Τα κυδώνια πήραν το όνομά τους από την περιοχή Κυδωνία της Κρήτης. Η Κυδωνία βρίσκεται στο νομό Χανίων και εκεί ευδοκιμούσε κατά την αρχαιότητα η καλύτερη ποικιλία κυδωνιών. Μάλιστα, αυτή η ποικιλία χρησιμοποιούνταν για τον εμβολιασμό και των άλλων - κοινών - κυδωνιών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την κυδωνιά τη συναντάμε κυρίως σε ζεστά κλίματα. Το ύψος της μπορεί να φτάσει μέχρι και 5 μέτρα, ο κορμός της έχει σκουρόχρωμο φλοιό και τα φύλλα της είναι μεγάλα και χνουδωτά. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού των κυδωνιών είναι τα μοσχεύματα.
Τους καρπούς της, τα γνωστά μας κυδώνια, θα τα συναντήσετε τόσο στη μαγειρική (σαν συστατικό πρωτότυπων σπεσιαλιτέ), όσο και στη ζαχαροπλαστική (μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κομπόστες) ενώ τα φύλλα της χρησιμεύουν στη θεραπεία παθήσεων όπως αϋπνία, κοκκύτης κ.α.
Ένα γνωστό φρούτο – σύμβολο και με πολύ μεγάλη πρακτική χρησιμότητα!